Regeringen bör stödja svenskt arbete med minne till framtiden

Den 27 januari 2022 tog regeringen beslutet att godkänna kärnbränsleförvarsansökan. I sitt beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen skrev regeringen att frågan om kunskaps- och informationsöverföring om kärnbränsleförvaret till framtiden är viktig. Ett sådant arbete kan ske i den s.k. Fud-processen och Strålsäkerhetsmyndigheten SSM har redan gjort en utredning åt regeringen. Men det finns även ett svenskt nätverk med viktiga aktörer inom kärnavfallsområdet och akademin som sedan 2017 arbetat med frågor som rör minne till framtiden. Regeringen bör snarast finna sätt att stödja nätverkets fortsatta arbete med betydande resurser.

En av de frågor som regeringen berörde i beslutet att den 27 januari 2022 godkänna kärnbränsleförvaret var frågan om kunskaps- och informationsöverföring om förvaret till framtida generationer. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, utredde frågan åt regeringen under 2021 och framförde då att en strategi för kunskaps- och informationsöverföring bör tas fram under den stegvisa prövning som följer enligt kärntekniklagen. Kärnavfallsrådet har framfört att utveckling av strategier för informationsbevarande åtgärder borde ha villkorats redan i regeringsbeslutet. Regeringen, som visserligen menade att informationsöverföring till framtiden är viktig, valde i att inte villkora frågan i beslutet utan hänvisade den till s.k. Fud-processen. 

SSM:s utredning byggde mycket på det internationella arbete med minne till framtiden som genomförs i OECD:s kärnenergibyrå NEA:s regi sedan 2011. En större rapport skrevs efter första delprojektets avslutande 2018 och ett nytt projekt ”Working Party on Information, Data and Knowledge Management (WP-IDKM)” inleddes 2019.

Efter ett initiativ från Riksarkivet och Linnéuniversitetet bildades 2017 en arbetsgrupp för att arbeta med informationsöverföring till framtiden. I gruppen var även representanter från bl.a. Kärnavfallsrådet, SSM, SKB, kärnavfallskommunerna och MKG. I maj 2019 anordnade gruppen en internationell workshop i Stockholm. Nätverket fortsatte verka efter workshopen och deltar aktivt i det nya NEA-projektet. 

Efter regeringens förvarsbeslut anser Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, att regeringen snarast bör finna sätt att stödja nätverkets fortsatta arbete med betydande resurser.

Länkar:

Regeringens beslut om kärnbränsleförvaret enligt kärntekniklagen, 220127 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om SSM:s utredning om information till framtiden, 211001 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om det svenska nätverkets internationella workshop om information till framtiden den 21-23 maj 2019, 190523 >>

Information på OECD/NEA:s hemsida om projektet ””Working Party on Information, Data and Knowledge Management (WP-IDKM)” >>

Information på OECD/NEA:s hemsida om rapporter från första delprojektet (2011-2018) >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev