Riksgälden: Finansieringssystemet för hantering av kärnavfall fungerar i dagsläget som avsett

Riksgälden har den 3 maj offentliggjort att myndigheten den 27 april redovisade en samlad bild till regeringen av finansieringssystemet för omhändertagande av kärntekniska restprodukter, enligt ett uppdrag i myndighetens regleringsbrev för 2021. Systemet fungerar i dagsläget som avsett enligt Riksgälden, vilket är av vikt för statens risk. 

Av Riksgäldens regleringsbrev för 2021 framgår att myndigheten ska redovisa en samlad bild av finansieringssystemet för omhändertagande av kärntekniska restprodukter med en analys och bedömning av systemets balans samt statens samlade risk. Detta redovisades i ett yttrande till regeringen den 27 april. 

Sammantaget fungerar enligt Riksgälden systemet i dagsläget som avsett. De avgiftsskyldiga tillståndshavarna fullgör sina skyldigheter både vad gäller inbetalning av beslutade avgifter och vad gäller att ställa värdebeständiga säkerheter för finansieringsbelopp och, för reaktorinnehavare, även kompletteringsbelopp. De inbetalande medlen ska finansiera en säker avveckling och rivning av kärntekniska anläggningar samt slutförvaring av kärnavfall, något som kommer ta flera decennier att slutföra. 

I Riksgäldens redovisning tas viktiga förändringar i branschen under 2020 upp. Fortum förvärvade under 2020 ytterligare andelar i Uniper SE och äger nu ca 76 % av bolaget som är huvudägare av OKG och Barsebäck och delägare i Forsmark. Riksgälden ser fördelar med detta, men eftersom Fortum inte förrän i slutet av 2021 kommer att agera för att få direkt kontroll över hela Uniper, kommer säkerheterna inte förrän då kunna ställas av bolaget högst upp i koncernen.

 

Länkar:

Riksgäldens yttrande till regeringen, 210427 >>

Nyhet på Riksgäldens hemsida, 210503 >>

 

Tidigare nyheter:
Riksgäldens remiss med modell för beräkning av ekonomiska säkerheter, 210324 >>

Ny tidsplan från Riksgälden för kärnavfallsavgifter 2022-2023, 210226 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev